00000000
00000000
00000000

Ivan Škrabe - Ivan Škrabe EP - No. 033


Label : Brlog Records

ID : No. 033
Year : 2010
Artist : Ivan Škrabe
Album : Ivan Škrabe 2010 EP
Tracks : 6/6
T/L : 21:12 min

01. Car Je Gol
02. Lelek Sebra (Na Rubu Možda Baš Vašega Grada)
03. Za Sitne Sanjare I Skitnice Sve
04. Evo Nam I Sunca
05. Srpanj
06. O Vječitom Vraćanju Kući (Hidden Track)


MYSPACE





FREE DOWNLOAD


Review ( HR. only )

Mladi protestni kantautor iz Jastrebarskog se u zadnje vrijeme dosta muva po muzičkim klubovima i festivalima, skupa sa svojom gitarom i diskretno nas podsjeća da živimo u pomalo 'trulkastom' socijalnom i političkom sistemu.

Da se pojavio prije 15 godina, vjerojatno bi dobio nadimke 'žuti vrag, Sorosev plaćenik, sin generala JNA koji za Judine škude pljuje po jedinoj našoj državi', i tako birane riječi bi mu jamačno pomogle u glazbenoj karijeri. Godina je 2010., i Ivan Škrabe bi morao biti sretan što se rodio u Hrvatskoj (a ne u, recimo, Švedskoj) jer ima mnogo inspiracije za svoje socijalno-političke pjesme. U redu, mogao je biti rođen i u Kirgistanu, pa bi to bilo još bolje.

BANDCAMP

"EP 2010." je u punom smislu riječi domaći uradak, samizdat, financiran Škrabinim sredstvima, snimljen u lokalnoj radio-stanici za dva sata u pratnji gitare i usne harmonike. Škrabi je to bilo sasvim dovoljno da svoje umjetničke ciljeve pristojno artikulira i ovjekovječi. Sudeći po zvuku i stihovima, uzori su mu Bob Dylan, Woody Guthrie, Johnny Cash, možda i Paul Simon, te Neil Young.

U svojim pjesmama Škrabe je u pravu, u ovoj državi sve ide naopako, no srećom, njegovi stihovi idu u pravom smjeru, unatoč povremenim banalnostima.

LISTEN COMPLETE ALBUM ON YOUTUBE

Na ovom EP-u od pet pjesama (šesta po redu, nazvana "O vječitom vraćanju kući", jest skrivena), ima i opuštenijih tema u kojima Škrabe pokazuje i vedr(ij)u stranu. Teško da će ove pjesme biti soundtrack za predizbornu kampanju stranke na vlasti, ali nekad ljudi moraju čuti i kako stvari stoje.

U svakom slučaju, Škrabin EP je navještaj nesvakidašnjeg talenta melodije i stiha.


Zoran Tučkar
Muzika.hr