00000000
00000000
00000000

Čopor - Ubojica U Meni Ubija Polako - No. 013

OLOVNA MAZGA JE OLOVNA MULA
Label : Brlog Records
ID : No. 013
Year : 2009
Artist : Čopor
Album : Ubojica U Meni Ubija Polako
Tracks : 10/10
T/L : 38:56 min

01. 9.11.
02. Carstvo Olujne Noći...
03. Gledajući Stablo Pokraj Ceste...
04. Ja Sam Životinja
05. Noć Jesenjih Duga...
06. Prokleta Zavjera
07. Tamo..
08. Ubojica U Meni Ubija Polako
09. Vlak
10. Vraća Se...


FREE DOWNLOAD





Review ( HR. only )


Roberto Vodanović iz Zadra je jedan od onih nepatvorenih akustičnih lo-fi lutalica koji sa egzotikom znaju na Waitsovski način reći šta znači 'odlutati prije jutra' i 'duša na prodaju'...

Na novom albumu Čopor se nije trudio u pogledu nekakvog mainstreama i aranžmana, ali je ponovno napravio jednostavne pjesme, mada bi mogao napraviti čudesa jer je prethodnim albumom "Priča o dobrom ludilu" (2008) najavio da može zakucati na vrata radio programa i širokog auditorija. Ovaj puta se nije trudio da zvuk obogati efektima poput prethodnog albuma, ali je produkciju minimalizirao u čistom akustičnom pogledu s obilatim reverbom i echom koji izvođenju dodaju upečatljivu draž. Minimalizacijom i jednostavnim kompozicijskim strategijama napravio je ne toliko uzbudljiv album kao što su to bila primjerice ranija ostvarenja. Ovaj puta ponovno koketira sa povratkom u lo-fi svijet, a kako kaže album je nastao sasvim spontano i slučajno nakon gungule i gužve zvane preseljenje u novi stan. Ostao je jedne večeri sam kod kuće, te u želji da si dade malo oduška, uzeo je gitaru i za zabavu snimio 2-3 kompozicije nakon čega su se samo počele nizati ideje i čitav proces stvaranja je jednostavno eksplodirao 'iz prve'. Ovom prilikom su uglazbljene i neke stare pjesme još iz ranih '90-tih godina 20. stoljeća.





Prva je u spoken-word izrazu "9.11" gdje Čopor samo na jednom šturom akordu prati slijed događaja ispričanih na engleskom jeziku. Od druge, također spoken-word "Carstvo olujne noći" (recitacija bez glazbene pratnje) pa nadalje, sve se odvija na hrvatskom jeziku. Tekstovi su najjače oružje Čopora. Ima ovaj momak strahovito moćnih tekstova za razmišljanje... O svemu, a najviše o životu. Uz pejzaž sličicu "Gledam stablo pored puta" koja donosi niz sjetnih i melodramatičnih isprepletenih prizora s depresivnim akcentom, u svoj uobičajeni folk-noir/blues se vraća kroz tjeskobne "Ja sam životinja", "Noć jesenjih duga" i "Prokleta zavjera" ('slobodu ja sam htio, vječnost ja sam htio' uz fućkanje). U naslovnoj "Ubojica u meni ubija polako" koristi obilate reverb i echo efekte koje je fragmentirao zajedno s vokalom i tambourinom u kratku i jezgrovitu sliku o onim znanim rock porocima, te je završnicu skladbe okončao u laganom de-kompozicijskom razbijanju koje nije tipično za njegov stil. Kao najjači adut zbog nešto optimističnijeg raspoloženja izdvaja se pretposljednja "Vlak" ('ako vlak otputuje večeras, hoćeš li u njemu biti sama/ možda su moji snovi laž, možda je moj život stvaran...') u kome su korištene neke improvizirane udaraljke koje asociraju na zvuk zrikavaca i cvrčaka. Posljednja "Vraća se..." je slobodna improvizirana acapella sa minijaturnim tekstom 'i opet se vraća i odnosi me' koji završava enigmatičnim 'tko to pali vatru? Vidjeti će nas'. Može biti svašta.

Za album koji je nastao kao jedovečernji kućni session u kome su sklopljene neke starije pjesme i par brojeva improvizirano na licu mjesta, ovo ipak nije Čopor u svojem visokom i standardnom autorskom svijetlu. Možda je bilo bolje pričekati još neko vrijeme da sazrije cijela ideja jer su do sada njegovi albumi frcali dramatičnim konceptualnim sofistikacijama.

Luzerski kolaž album kojem manjka cjelovita potka.


Review by
Vladimir Horvat Horvi

Terapija.net
Glas.ba