00000000
00000000
00000000

Čopor - Sjećanje Na Snove - No. 014

OLOVNA MAZGA JE OLOVNA MULA
Label : Brlog Records
ID : No. 014
Year : 2009

Artist : Čopor

Album : Sjećanje Na Snove

Tracks : 5/5

T/L : 23:49 min


01. Mučnina

02. Okovana Cesta
03. Psalam
04. Raskomadana Neba
05. Željezno Ogledalo



FREE DOWNLOAD






Review ( HR. only )

Opa! Nešto posve neuobičajeno od Čopora nalazi se na ovome 24 minuta dugačkom EP-iju kojim si je dao izlet u eksperimentalni teritorij drone noise-industriala. Tko zna kako i na koji način je osmislio i napravio ove zvukove, no namjera je sasvim solidno realizirana.
U nakompaktnijoj uvodnoj "Mučnina" gdje Barbara recitira (čita) originalne dijelove Jean Paul Sartreovog istoimenog romana na francuskom jeziku pojavljuju se uvrnute distorzije gitare, minijature ksilofona i prateća ritmika sačinjena na neo-folk/industrial način od zvukova syntha, orkestralnog indijanera i nečega nalik na violončelo u pravilnim melodijskim minimalističnim intervalima kao da su spojene sintagme albuma "Big Science" Laurie Anderson s eksperimentalnom-noise ostavštinom de-kompozicijskih fragmenata Sonic Youth.





Naredni kraći komadi su instrumentalnih varijacija; "Okovana cesta", "Raskomadana neba" i "Željezno ogledalo" gdje se Čopor vrlo dobro snalazi sa postulatima eksperimentalnih formata ispreplitanjem analognog i digitalnog zvuka kojeg mjestimično nadograđuje sa šumovima i samplovima. Naravno, pazio je na melodički hermetičan, ritmički, minimalistički i pulsirajući tempo, međutim sve su ovo samo predlošci sa ogoljenim kosturom u kojem manjka ono nešto 'iznad' samog repetativnog ponavljanja istih sekvenci, tj. sloboda izraza koja u principu donosi kreativni naboj. Slobodno se može konstatirati da su ovo samo eksperimentalni melodični i ritmični drone industrial beatovi koji tek čekaju na svoje usavršavanje. Posebna stavka ovog EP-ija je "Psalam" sa početnom zaglušenom molitvom na engleskom jeziku koja djeluje kao obred u crkvi nakon čega je ostatak konstrukcije prepušten posve slobodnom de-kompozicijskom sistemu u kojem riječ vodi distorzija gitare uz nadogradnje (industrial šumovi, ksilofon, efekti). Nešto poput ranih Throbbing Gristle eksperimenata.

U Čoporovoj kolekciji ovo je svakako najneobičnije djelo s kojime se pridružuje onoj ne pretjerano velikoj grupici hrvatskih eksperimentalnih noise-industrial izvođača.

Review by
Vladimir Horvat Horvi

Terapija.net
Glas.ba
Barikada.com