00000000
00000000
00000000

Snow Creation & Trumpetman - Trees Nest Happiness - No. 015


Label : Brlog Records

ID : No. 015
Year : 2008

Artist : Snow Creation & Trumpetman

Album : Trees. Nest. Happiness
Tracks : 06/06

T/L : 15:11 min/sec


01. Near The Yasgurs Farm

02. Winter Story
03. Walk

04. Running Over The Roofs

05. Ode For Jeff Mangum

06. Cristopher Gave You A Lavander But You Take A Field (Intro)






Review ( HR. only )

Duet koji radi na relaciji Stolac (BiH) - Kotor (Crna Gora) čine gitarist Denis i bubnjar Borozan koji djeluju od raspusta do raspusta kada pronađu slobodnog vremena. Denis je završio srednju muzičku školu, a Borozan je akademski kipar. Prvi radovi koji su se pojavili na myspace-webu potpisani su kao Snow Creation što se odnosi na tragove u snijegu, a ime je inspirirano ciklusom crteža "Razgovori s bjelinom", dok je dodatak Trumpetman engleski prijevod prezimena Borozan na turskom jeziku.

FREE DOWNLOAD

Njih dvojica vole raditi zajedno u galeriji jedne stare kuće uz puno kafe i kažu da obožavaju atmosferu u kojoj nastaju njihove kompozicije za gitaru, mikrofon, bubnjeve i laptop. Od bandova obožavaju Grandaddy, no u njihovoj glazbi na ovom materijalu mogu se osjetiti raznoliki utjecaji od Crosby, Stils, Nash & Young sve do psihodeličnih indie izvođača poput nekadašnjih Galaxie 500.
Ovo je klasično EP izdanje u trajanju od 15 minuta koje sadrži 6 kraćih brojeva.

Uvodna "Near the Yasgur's farm" je kratki ambijentalni intro sa ptičjim graktanjem (pilići čini mi se), padanjem kiše, grmljavinom i gitarskim letargičnim akustičnim CSN&Y ugođajem, dok je "Winter story" vrlo lijepa romantična idila u umjerenom, laganom tempu koji je oivičen starinskim zvukom nalik na melodiju Hammonda (orgulje i klavir) popraćenom sitnim gitarskim frazama i dream-pop vokalom nalik na one znane jedinstvene izgubljene glasove u psycho magli Galaxie 500. Pjesma je veoma pogodna za radio difuziju.

Najlaganiji dio materijala je "Walk", ponovno u CSN&Y akustici popraćenoj harmonijama syntha, zvukovima padanja kiše i usnom harmonikom kroz ambijentalnu dream-pop atmosferu. Tekstovi su vrlo jednostavni (engleski jezik), idilični i veoma poetski izraženi, te potpuno dočaravaju sliku i atmosferu okružja u kojem su nastali, a mahom se radi o skupu blic sličica i impresija iz života. U pravom psycho indie maniru u skladbi "Running over the roofs" Snow Creation & Trumpetman zašli su u melodični dio ambijentalne eksperimentalizacije kombinirajući akustiku sa gotovo noise odfrljenom električnom gitarom koja se pojavljuje kao pojačani dio zvučnog fokusa gdje prepliču synth, klavir i efekte grmljavine. "Ode for Jeff Mangum" kao posljednji cjeloviti dio priče je akustični instrumental prepleten snenim nijemim vokalima i kratkom međuigrom na klaviru, dok je "Christopher gave you a lavander but you take a field (intro)" vrlo kratka odjava (0.48) ovog EP-ija.


Veoma lijepih i ugodnih 15 ambijentalnih 'dream' indie-pop minuta kroz kreativno osmišljen i realiziran materijal, namijenjen je ljubiteljima cijelog spektra indie scene koja šara između bogatih melodija, psihodelije i izrazite romantične idile. Jedina sitna zamjerka se može prigovoriti prekratkim pjesmama jer je očito da ovaj dvojac ima potencijala za daleko slojevitiju aranžmansku dramaturgiju i razne melodične eksperimente koji su tek na momente izraženi u ovoj kompaktnoj impresiji.

Najavljuju da kroz izvjesno vrijeme treba očekivati i cjelovit album, za koji se valja nadati da neće imati ovako kratke pjesme. Taman kada slušatelja uvedu u svoj zaista fini i ugodni letargični ambijent, tada i završe kompoziciju. Prekratko, jer je vidljivo da umiju komponirati čudesa.


Review by Vladimir Horvat Horvi