00000000
00000000
00000000

Mesta - Bez Dna Tajni - No. 011

OLOVNA MAZGA JE OLOVNA MULA
Label : Brlog Records
ID : No. 011

Year : 2008

Artist : Mesta

Album : Bez Dna Tajni

Tracks : 8/8

T/L : 38:57 min


01. Glas U Pustinji

02. Radost Neizmerna

03. Deveta Pesma

04. Mesta

05. Platina

06. Izrailj U Pustinji

07. Ocevo Sijanje

08. Novo Ime

Review ( HR. only )

Još jedan akustični duet kojeg čine Borislav (iz Izvan Vremena) i Senka iz Beograda, a zajedno su počeli raditi sasvim slučajno koncem 2007. kada su napravili pjesmu "Glas u pustinji". Od tada rade glazbu koja se može nazvati intimistička na tragovima slow-down alternativnog rock izraza (kombinacija post-rocka, ambijenta, drone i neo-folka), a osim toga bave se ikonopisanjem (Borislav) i praktičnim, estetskim i etičkim dimenzijama problema konzervacione biologije (Senka).

FREE DOWNLOAD

Za razliku od Izmene Vremena, ovo je vrlo dobro snimljen materijal koji je napola kraći (30 minuta) i vjerojatno je destilat od njihovih probranih i najboljih pjesama. Tekstovi i aranžmani su veoma suptilni, emotivni i puni impresija sa suprotnim prirodnim ambijentima (pustinja - arktik, noć - dan, mali gradovi - velika prostranstva, zemlja - nebo...), vokali Borislava i Senke su potpuno tihi, nježni i gotovo prigušeno sneni kao drugi element glazbene melodije čiju osnovu vodi minimalistički ritam akustične gitare. Tempo svih njihovih pjesama je veoma spor tako da se ovih pola sata čini kao da traje čitavu vječnost.

MESTA on MYSPACE


Međutim, po obliku i atmosferi, kao i načinu na koji su pjesme nastale, već nakon desetak minuta album počinje stvarati neželjenu dosadu upravo zbog spontane mirnoće kojom Mesta isijavaju. "Bez dna tajni" je stoga duboko intniman rad pun impresije koja se prije svega odnosi na populaciju onog kruga slušateljstva koji prati rad primjerice islandskih Sigur Ros, posebno u njihovim najsporijim i najmirnijim ostvarenjima. Zato se treba samo prepustiti mirnoći i ne očekivati nikakav drugi poticaj osim intimnih emotivnih mantri i jednostavnih tekstova s jednostavnim harmonijama koje govore više od bilo kakvih drugih egzibicija. Preporuka - slušati po mogućnosti u samoći.


Review
by Vladimir Horvat Horvi