00000000
00000000
00000000

Kompilacija - Gledajući Unatrag Vidim Naprijed - No. 023

FREE DOWNLOAD




Review ( HR. only )

Za mini obljetnicu pete godišnjice postojanja i rada Brlog Records, gazda Čopor je objavio kompilaciju sa deset izvođača. Prvotno je bila zamišljena kao 'best of', no na koncu je odlučeno da kompletan materijal bude sastavljen isključivo od neobjavljenih snimaka gdje se uz nekolicinu odranije znanih izvođača predstavljaju i četiri nova imena.

To su akustični country blueser IVAN ŠKRABE pod utjecajima Bob Dylana sa dvije vrlo fine kompozicije "Čovjek" i "Lutanje", elegičan postmodernistički neo-folk band IZAE sa senzibilnim ženskim vokalima, akustičnim gitarama, udaraljkama, melodikom i trombonom u veoma senzualnim psihodeličnim pjesmama "Prolaznici" i "Veo", zatim otkačeni srpski blues/ folk autor pod imenom JESENJI ORKESTAR (pjesme "Ljudi" i "Hoću da budem loš") i autentični ambijentalni blues WAYFARING, vjerojatno još jedno Čoporovo novo američko otkriće.

Odranije znani autori su za ovu priliku dali svoje neobjavljene pjesme, tako da kompilacija odiše intrigantnim sadržajem gdje se može uočiti njihov rapidan napredak, kao i same etikete Brlog Records, odnosno Čopora koji je ostvario dvije veoma interesantne pjesme u njegovom klasičnom folk-noir lo-fi raspoloženju sa dosjetljivim eksperimentalnim finesama.

Njegove akustična "Evo što sam vidio" sa socijalnim nabojem i sjajna individualna ispovjed "Zaboravljena pjesma" u psihodeličnom trip-hop bluesu sa završnom electro-noise dionicom spadaju svakako u njegov kreativni vrhunac. IZMENA VREMENA prisutni su sa uvodnom impresijom "Do sna Amerike", OLOVNI PLES sa živim snimkom "Samotna ljubav", te studijskim "Oda latentat" kojom najavljuju svoj naredni album, dok je NINA predstavljena sa vrlo elegičnom minimalističkom dramatizacijom "Lice mjeseca" gdje njezin fantastičan samotnjački vokal dolazi do punog izražaja.

Pred sam kraj ovog vrlo dobrog kompilacijskog pregleda uvršteni su i novosadski akustičari PRKOS DRUMSKI koji su skladali iznenađujuće dugački instrumental "Vilindar" u trajanju od punih 12 minuta prepun akustičnih minijatura i lebdećeg nijemog ženskog laid-back vokala.


Vrlo lijepa i ugodna zbirka.