00000000
00000000
00000000

Pistolrays - Moon Riot - No. 999

Label : Listen Loudest
ID : 999
Year : 2012
Artist : Pistolrays
Album : Moon Riot
Tracks : 05/05
T/L : 0:12:47 h/min/sec



01. Out For The Sun
02. Moon Riot   
03. Desert Bounty   
04. Waterproof Guitars   
05. The Shimmering Deep   

BANDCAMP



















MEDIAFIRE


 REVIEW @ Potlista


Dojma sam da se odnos većine prema surfu može sažeti u rečenici: 'A, ono, surf...'. Kada netko i hvali nečiji surf izričaj uglavnom se naglašava da je to 'dobar surf album'. Kao, sve je to super ZA surf. Jer, valjda, surf se može po kvaliteti uspoređivati samo s drugim pripadnikom istog žanra, ali ne i s glazbom na univerzalnoj platformi. Možda je to radi činjenice što ne poznam niti jednog surf rock entuzijasta i zagriženjaka koji ne bi doživljavao ovaj žanr na hermetički način. Prošlogodišnji album Threesoma i ovogodišnji EP Pistolraysa reaktivirali su moje zanimanje za surf stilizacije. U zadnje vrijeme moje playliste disproporcionalno ugošćuju Link Wraya, Surfarise i The Fathomse. Ako već ne poznam niti jednog surf fanatika učinit ću jednog od sebe.

Iako se nikada nisam suštinski bavio surfom uvijek sam osjetio ugodan duševni nemir kada bi čuo zov reverbirane gitare koja bi istovremeno usađivala osjećaj nostalgije i vanvremenskog. Nisam stručnjak, ali znam da ga nije izmislio Tarantino za foršpan Pulp Fictiona. Također, dobar je osjećaj znati da su ti znanje o žanru koje karmički pripada južnoj obali Kalifornije unaprijedili jedna hrvatska surf kompilacija ("Tuberider", Anubis Records, 1999.) i hrvatski surf bend (The Bambi Molesters), a vjeru u njega održavaju beogradski Threesome i zagrebački Pistolrays.

Pistolrays možda zajedno jedva imaju godina koliko jedan Dick Dale, ali sviraju kao da imaju namjeru biti na sceni barem koliko i on. Njihov prvi EP (i prvo izdanje općenito) "Moon Riot" pokazuje da su Pistolrays ozbiljni studenti surf žanra i da ne pristaju na prolazne ocjene. "Moon Riot" je odličan uvod u buduće stvaralaštvo zagrebačke surf četvorke. Naglašavam odličan. Kroz pet pjesama i 13 minuta Pistolrays vas provode kroz cijeli spektar atmosfera; od leškarenja na plaži u suton uz logorsku vatru ("The Shimmering Deep"), do napetih surferskih duela ("Moon Riot"), ne zaboravljajući nabaciti i podlogu za jedan pošten trbušni ples izveden od strane tamnopute djevojke s 'flips' frizurom ("Desert Bounty"). "Waterproof Guitars" je toliko vrhunsko ime za surf kompoziciju da bi je se isplatilo istaknuti samo radi imena samo što za to nema potrebe, jer je i njena audio komponenta vrhunski soundtrack za osunčano roštiljanje i nabacivanje lopte na pijesku.

EP "Moon Riot" je kratak i sveobuhvatan. Pistolrays su složili surf powerpoint prezentaciju s naglascima na sve lijepo i uzbudljivo što (samo) surf može ponuditi. Ako je ovo tek početak opusa Pistolraysa sa zanimanjem ću čekati što će nam u budućnosti predstaviti. Ovi dečki imaju auru srčanosti i dozu talenta čija kombinacija uglavnom urodi sjajnom glazbom. Što se mene tiče, da zauvijek ostanu i na "Moon Riot" razini zadužili su hrvatski surf i moje osjetilo sluha.