00000000
00000000
00000000

Mlijeko - Ruzna Polusestra - No. 999

PB
Label : D.I.Y.
ID : No.999
Artist : Mlijeko
Album : Ruzna Polusestra
Year : 2009
Tracks : 05/05

01. Komunista
02. Konjokradica
03. Nevjernik
04. Palikuca
05. Sjednica


FREE DOWNLOAD





Review ( HR. only )


Za ovaj band me veže jedna pričica... Negdje, čini mi se u kasno proljeće/ rano ljeto 2007. vraćao sam se kući u sitne jutarnje sate kada je već poćeo svitati dan, na biciklu poprilično natreskan nakon nekog koncerta i sreo dva momka koja su sjedila na stepenicama zagrebačkog kvarta Sigečica podno nadvožnjaka u Držićevoj ulici koji presjeca Slavonsku aveniju. Ne sjećam se točno, ali čini mi se da su me žicali cigaretu, pa sam se zaustavio i zapalio jednu s njima, te smo onako kroz neki neobavezan razgovor odmah skrenuli na glazbu i jedan od njih je rekao da svira u bandu koji se zove Mlijeko. Mislio sam da me zafrkava (kakvo je to ime za jedan rock band?), pogotovo jer je spominjao da sviraju nešto nalik na funk, garažu i post-punk, te sam produžio kući i vrlo brzo zaboravio ovaj događajčić.

No, gotovo nakon dvije godine sasvim slučajno sam naletio na nečijoj myspace stranici na ime Mlijeko i odmah sam se sjetio dvojice momaka koje sam sasvim slučajno sreo, te rekoh sam sebi 'ajde, provjerimo o čemu se radi'.

Naime, sve što sam tog jutra 2007. saznao fakat je bila istina. Radi se o tročlanom sastavu iz Dugog Sela koji postoji od 2006. godine, a u postavi su Filip (gitara, vokal), Neno (bas) i Kerle (bubnjevi), te zaista sviraju post-punk u onom pravom obliku s konca '70-tih i početka '80-tih. Imaju zgodnu biografiju u kojoj navode da svojim vradžbinama pokušavaju svirati neku tamo đavolju muziku uz parolu 'majke, čuvajte svoju djecu od razuzdane skupine palikuća, komunista, huligana i okorijelih konjokradica zvanih Mlijeko jer oni možda već sad čuće ispod vaših prozora' (ha-ha-ha). Navode nekolicinu uzora, no to striktno ne mora u njihovom slučaju značiti i da imaju sličan izraz jer prije svega podsjećaju na snažni funk/post-punk Gang Of Four, makedonsku Bernays Propagandu, livanjski band Andrija, mjestimice na The Pop Group, Šarlo akrobata, ranu Disciplinu kičme (Kojine melodijske bas interpretacije), pa i Fugazi, Jane's Addiction, Viva Glorio i one najbolje RHCP iz ludih '80-tih.

Tekstovi su na hrvatskom jeziku, no nisu najsretnije snimljeni pa su vokalno poprilično nerazumljivi (mada pjevač ima vrlo dobru odriješitu interpretaciju s visokim vokalom), ali je zato glazba puna ritma i naglašenog adrenalina koji pršti iz funk basova u spregi sa punk/ post-hardcore gitarom koja ima prilično bliskosti sa reskim zvukovima Fugazi i Andy Gillom iz spomenutih Gang Of Four. EP ima 5 kompozicija u standardnom okviru od nekih 3 minute i iznosi 16 minuta, te je besplatno dostupan za download preko njihove myspace stranice.


U ožujku (martu) 2009. bili su učesnici Partnerskog Omladinskog Pokreta (POP) iz Banja Luke kao paket aranžman sa sastavom The Patricks gdje su po BiH održavali mini turneju "No More Crisis Pop Tour" u Šipovu (12.03.), Bugojnu (13.03.), Gornjem Vakufu (14.03.) i Trebinju (15.03.).
Zanimljiv trio kojeg vrijedi provjeriti uživo jer izgleda da ovaj demo EP ne pokazuje njihovu pravu koncertnu snagu.



Vladimir Horvat