00000000
00000000
00000000

Čopor - Gomila Slika - No. 001

pb
Label : Brlog Records
ID : No. 001
Year : 2006
Artist : Čopor
Album : Gomila Slika
Tracks : 11/11
T/L : 37:34 min



01. Sam
02. Oko Nas
03. Bolje Je Da Odes
04. Imitacija Života
05. Dalmacija Bluz
06. Ako Se Vratim
07. Znaš Li Priču
08. Psi Na Lancu
09. Previše Me Pitaš
10. Ponoćne Vijesti
11. Zeleni Reljef


FREE DOWNLOAD





LISTEN COMPLETE ALBUM ON YOUTUBE





Review ( HR. only )

Review ( HR. only ) "Prema podacima na omotu, album je sniman u studiju Šarena krava malo, 2004., a malo 2005. Svih 11 kompozicija napisao je sam Robi, sve su otpjevane na hrvatskom jeziku, relativno dobro su snimljene tako da nema govora o vjernoj lo-fi produkciji koju je radio Dr.Ago, a učestvovao je i na snimanju, aranžmanima, te je gostovao sa klavirom, orguljama, violončelom i trubom.

Vokale je navodno snimio stanoviti Ivica u studiju Ivini Dvori. Glazba je fini i jednostavni moderni akustični blues/folk-pop s nekoliko (obično 2-3-4) akorda potpomognut pratnjom ritam mašine, a sam Robi voli istaknuti da su mu uzori izvođači od Syd Barretta, R.E.M., Nick Cavea, PJ Harvey, Neil Younga, Tom Waitsa do Mark Lanegana i Laurie Anderson.

U glazbenom pogledu to je potpuno točno jer je album prilično letargičan, pun spleena, minimalističke monotonije, dok je u lirskom segmentu veoma tužan i depresivan.
Čopor je vrlo dobar pjesnik i sanjar kroz plesnu uvodnu skladbu "Sam" gdje kaže 'sve je završilo a da nije ni počelo', a depresivnu samoću dovodi do kulminacije u naslovu "Oko nas" (uz finu pratnju violončela) sa stihovima 'u jednom od prošlih života vjerovao sam u novi život, u jednoj od budućih smrti naći ću svoj mir, ja sam preslab, prejak, ja sam sada sasvim miran u svojem nemiru...'
Tekstualno je veoma jak, metaforičan i pravo je otkriće domaće akustične scene. Stihovi i glazba su sukladno povezani i obaraju s nogu, primjerice 'život je zvijer, hrani se kreditima i čekovima, a ona klekne, zatvori oči i obavi to, a onda uzme lovu i spere usta' (pjesma "Bolje je da odeš").
Naslov albuma dolazi do pravog izražaja u skladbi "Imitacija života" koja je zbir različitih događaja i skica poput filmova Aki Kaurismakija. Odlična minimalistički Caveovski plesna je rock skladba "Dalmacija bluz" gdje kaže 'osjećam se kao štakor u kavezu, seciraju mi mozak, a ja nemam vremena, curi mi sat i nemam vremena za sve te vaše podle igre'. "Ako se vratim" je još jedna mračna elegija koja počinje tekstom 'ako zatvorim oči i pokrijem se preko glave možda uspijem kao da se stvarno ništa nije dogodilo. A nikad te nitko nije naučio kako da podnosiš bol'. Najduža stvar je lagana blues samoispovjest "Ponoćne vijesti" u pravom maniru Nick Cavea And The Bad Seeds okružena pijanom atmosferom čovjeka koji sjedi za stolom, čita novine, sluša radio i shvaća da mu se život posve srušio. Svirka na albumu ima zanimljivih gitarističkih minijaturnih solo-dionica, vrlo dobrih aranžmana (posebno klavijature u naslovima "Ako se vratim", "Psi na lancu" i u završnoj gotovo art-eksperimentalnoj "Zeleni reljef") i uočava se da je Čopor veoma kompetentan autor u lirskom i glazbenom pogledu kojem treba odati svaku čast.

Album je odličan, vrlo blizak radovima Nick Cavea, ali ima jednu sitnu grešku. Na omotu stoji podatak da ima 11 pjesama, no na cd-u se nalazi samo 10 naslova (manjka pjesma "Znaš li priču"). Kako god, ovo je genijalno djelo domaćeg undergrounda i velika je šteta što za njega nismo saznali prije."



Vladimir Horvat Horvi